Printre cele mai populare destinatii ale tarii, Creta atrage prin statiuni modern amenajate, plaje cu nisip fin, vestigii arheologice sau peisaje spectaculoase, cu muntii stancosi ce se imbina cu apa limpede si albastra sau campiile verzi. Farmecul Cretei este oferit de ospitalitatea locuitorilor si de apele sale de culoarea turcoazului sau smaraldului, limpezi si extrem de curate, transparente pana la 40 m adancime. Considerata locul nasterii lui Zeus, Creta mai este cunoscuta si pentru porturile sale, excursiile catre acestea fiind foarte solicitate. Unul dintre cele mai pitoresti este cel din Chania, numit si Venetia Cretei. Chania este si una dintre cele 4 provincii ale Cretei, alaturi de Rethymno, Heraklion si Lassithi.
Creta - insula lui Dedal si Icar, a vaselor minoane si a renumitelor fresce, este cea mai mare din Grecia si separa Marea Egee de Marea Libiana, marcand granita dintre Europa si Africa. In centru se afla munti maiestuosi - Muntii Albi, Psiloritis, Dikti, iar platourile brazdate de chei adanci, se sfarsesc in vai fertile. Peisajul se schimba constant: intr-un loc este aspru si golas, in altul impadurit si bland; satele sunt imbracate in verdeata. Maslini, livezi de portocali, vii, gradini cu legume timpurii. Vechi ferme din piatra, manastiri si sate asezate pe coasta muntilor, castele si capele uitate pe pante abrupte. Tarmuri strajuite de stanci ascutite, adesea inaccesibile, dar si o multime de plaje nesfarsite, cu nisip sau pietricele.
Insula cu marea limpede si calda, plaje nesfarsite tivite cu tamarini, minunate platouri si nopti blande, instelate, are mai multe de oferit decat doar trecutul, cheile, varfurile ascutite si climatul sau. Astazi insula continua sa traiasca din plin, sa se dezvolte, orasele schimbandu-se de la o zi la alta, in contrast cu numeroasele sate in care viata merge inainte, in acelasi ritm, de secole.
Exista sute de cafenele in care se poate sta la umbra unui stejar, platan sau dud, sorbind o cafea sau un pahar de tsikoudia (rachiu), jucand o partida de carti. Exista zeci de taverne si ouzerii care servesc gustosul meze, o specialitate a locului. Iaurt si miere, placinte dulci (kaltsounia) sau aromate, branza prajita (staka), friptura de iepure, scoici, carne de capra. In tavernele de pe malul marii trebuie sa gustati peste, arici de mare, caracatita, calamari si sepie.
Ziua fiecarui sfant este sarbatorita cu entuziasm in satele de pe insula; intreaga Creta vibreaza in sunetele lirei cretane si a dansurilor locale. Intre timp, gospodinele pregatesc un pilaf si frigarui speciale pentru sarbatoare. In vitrinele magazinelor din principalele orase, atentia vizitatorilor este atrasa de blanuri elegante, bijuterii pretioase si argintarie lucrata artistic. In oraselele mai mici si in zona de munte impresioneaza tesaturile traditionale din lana, in culori stralucitoare, ceramica lucrata cu gust si articolele din piele.
In Stivanadika, cizmele traditionale se mai fac inca respectand vechea traditie deoarece, cu toate ca pare ciudat, exista si astazi cretani care mai poarta costumul traditional. In pietele si magazinele de pe insula, se gasesc toate felurile de mancaruri, fructe si legume crescute in vaile fertile, sau pregatite in casa: avocado, andive sau banane, portocale si pepeni, smochine si pere, struguri, rosii, castraveti, sardine, homari, miere parfumata cu cimbru, branzeturi.
Serile sunt incantatoare cand sunt petrecute in aroma imbatatoare a vinului de iasomie, intr-un cinema in aer liber, sau in scaunele confortabile ale unei patiserii, in jurul unei mese dintr-o taverna pescareasca aflata pe malul marii, pe o plaja indepartata, pustie, sau, de ce nu, intr-o discoteca sau un bar, sau chiar in holul spatios al vreunui hotel de lux.